Каролинската роза (Rosa carolina), известна още като пасищна роза или прерийна роза, е широколистен див храст, роден в източната част на Северна Америка. Това е дива роза с едно венчелистче, която се характеризира с клъстери от петлистни, деликатни розови цветя с жълт център, произвеждащи зелени бедра, които се трансформират в червени до края на лятото. Като див вид, розата Каролина се счита за храст с относително ниска поддръжка, значително по-малко темпераментен, но и по-малко ефектен, отколкото хибридните рози. В родния си ареал каролинската роза може да се намери на поляни, край пътища и железопътни линии, открити гори и във влажни почви покрай потоци и блата. Подобно на други храстовидни рози, розата Каролина обикновено се засажда през пролетта след последната слана или през есента най-малко шест седмици преди първата зимна слана. Това е бързорастящ, здрав храст, който се разпространява свободно чрез смучене.

При условие, че изискванията за светлина, почва и вода са изпълнени, розата Каролина изисква малко поддръжка. Въпреки това се възползва от няколко сезонни задължения. През цялата година почиствайте всички мъртви листа от и около храста, за да го поддържате подреден. Мулчирането на храста през лятото помага да се запази влагата и да се охладят корените. През зимата короните на розата Каролина оценяват защитата от суровите зимни температури.

Този храст също ще изисква грижа за издънките, ако искате да предотвратите разпространението му.
Рози Каролина на храстови клони с розови цветя и жълти центрове.

Светлина

Засадете розата Каролина на място, което получава пълно слънце за няколко часа на ден. Докато розата Каролина може технически да понася малко сянка, тя трябва да се отглежда на пълно слънце, за да се осигури най-добър цъфтеж и устойчивост на болести. Шест до осем часа пряка слънчева светлина всеки ден е оптимално.

Почва

Естествено срещана в средни до влажни почви, розата Каролина расте най-добре в добре дренирани почви, които са песъчливи до глинести, но може да понася и почви с малко глина. Обикновено се среща да расте отстрани на полета, прерии, гори, както и в огради и гъсталаци, което е показателно за непридирчив характер.

Розата Каролина оценява дълбокото и редовно поливане, но има добра устойчивост на суша, след като се установи. Най-добре е да поливате розата Каролина сутрин; избягвайте поливането отгоре, за да сте сигурни, че листата и цъфтежите няма да развият гъбични заболявания.

Температура и влажност

Розата Каролина расте добре в условията на USDA зони от 4 до 9. Тя може да понася сурови зими и минусови температури. Правилните целогодишни грижи, включително хранене и предпазване от вредители и болести, ще помогнат на розата Каролина да понесе по-лесно студените зими. Въпреки това, розата Каролина изисква топли лета, за да премине в пълен разцвет, а листата и цъфтежите на розата Каролина не могат да понасят слана.
тор

Въпреки че повечето съвременни хибридни рози са известни като тежки хранилки, това не е вярно за дивите видове рози като R. carolina. Вместо месечното подхранване, препоръчано за повечето силно цъфтящи хибриди, дивите рози често се справят добре без никакво подхранване, ако почвата е дори умерено плодородна. Достатъчно е най-много еднократно подхранване с търговски тор за рози, приложен след пролетния сезон на цъфтеж. Внимавайте да не изгорите розата Каролина с прекомерно торене. За да наторите правилно храста, навлажнете добре почвата преди нанасяне, след това полейте отново след наторяване. Ако подозирате, че са необходими допълнителни хранителни вещества, тогава нанесете тор или компост като подхранване.

Видове Каролина роза

Каролинската роза обикновено се засажда в местната си дива форма, въпреки че има един сорт, „Алба“, с бели цветя.

Помислете за тези други местни северноамерикански храстовидни рози с подобен външен вид и представяне:

  • Rosa palustris (блатна роза) е друг роден в източната част на Северна Америка, известен с привързаността си към влажна земя.
  • Rosa blanda (прерийна роза) произхожда от западна Северна Америка, катерач с цветя, които избледняват от розово до бяло.
  • Rosa woodsii (дива роза) е родом от Скалистите и Каскадните планини. Това е голям разтегнат храст, достигащ до 10 фута височина.
  • Rosa nutkana (Nootka rose) е розово цъфтящо растение, произхождащо от тихоокеанското крайбрежие.
  • Rosa california е роден в регионите на запад от планините Сиера Невада. Това е друг розов цъфтящ храст.

Подрязване

Подобно на повечето диви храстовидни рози, розата Каролина не изисква резитба, но лесно ще приеме подрязване, ако е необходимо, за да я оформите или да ограничите растежа й. Ако желаете, подрязвайте в края на зимата до началото на пролетта, след като пъпките започнат да се „счупват“, за да насърчите нов растеж и да увеличите производството на цветя. Уверете се, че всички стари листа са отстранени от храста, преди да започнете подрязването.

Започнете с всяко мъртво, кафяво дърво, като го отрежете обратно до основата. Отстранете всички клони, които се пресичат един с друг, и ги разтрийте, за да намалите вероятността от заболяване, както и всички отдалечени клони. Подрежете останалите клони с около една трета от височината им.

Не е препоръчително да се премахват мъртвите цветя с роза Каролина, тъй като това премахва бедрата, които осигуряват късен есенен и зимен цвят. Повече информация за видовете рози и другу цветя може да разгледате тук.

Размножаване на Каролина роза

Има много начини за размножаване на храстовидна роза като Каролина, но най-лесният начин е просто да изкопаете вкоренените издънки, които изникват около периферията на короната на храста. Ето как:

В края на пролетта, когато издънките активно поникват, използвайте остра мистрия, за да изрежете траншея около изолираната издънка.

Внимателно повдигнете издъненото стъбло с прикрепени корени и пръст.
Засадете смукалото на желаното ново място и поливайте обилно.